ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете Ђукић Дејановић на Сајму образовања у Новом Саду

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић поручила је данас да је образовање у Србији доступно сваком детету, да нуди лепезу могућности и избора за младе, а да се наставни планови се мењају тако да обезбеђују исходе учења који дају компетенције, знања и вештине које ће младима омогућити да одрасту у одговорне људе, који ће бити у стању да остваре своје амбиције и буду корисни чланови друштва.

Министарка Ђукић Дејановић је, отварајући 19. Сајам образовања у Новом Саду „Путокази“, истакла да је у Војводини више него игде у Србији видљива још једна вредност нашег образованог система – а то је образовање на језицима националних мањина.

На овај сегмент нашег образовног система смо веома поносни, јер он за наше националне мањине обезбеђује оно што ни једана земља, па чак ни најразвијеније демократије, не обезбеђују за своје грађане припаднике националних мањина“ нагласила је министарка и подсетила да се  настава на језицима националних мањина у Србији се изводи на два начина –  као целокупно образовање на српском језику уз могућност похађања изборног предмета Матерњи језик/говор са елементима националне културе за 13 националних мањина и као целокупно образовање на једном од осам језика националних мањина, уз обавезан наставни предмет Српски као нематерњи језик.

Готово 6% наше ученичке популације, односно више од 38.000 ученика наше земље користи своје  уставно право и образује се на свом матерњем језику. На овом сајму биће представљена и ова вредност и разноликост нашег образовања“, рекла је она.

Ђукић Дејановић је изјавила да се више него икада говори и ради на оснаживању личног развоја и подстицању развоја врлина и позитивних вредности младих и додала да су школе неизоставни део ових активности.

Оно што је фокус Министарства јесте да се школама врати и да се ојача њихова васпитна улога, да оне уз породицу буду кључни ослонац за младе“, поручила је министарка.

Она је нагласила да право и обавезу да се баве децом, младима и њиховим образовањем имају сви актери у друштву – и Министарство и Покрајинска Влада и локалне самоуправе, али и друге институције и шира друштвена заједница. „Зато на и на овом Сајму пред вама стојимо сви ми јер желимо да пошаљемо поруку заједништва и искрених намера да образовани систем учинимо још бољим за нашу децу“.

Након свечаног отварања 19. Сајма образовања „Путокази“ у Новом Саду, министарка Славица Ђукић Дејановић је заједно са потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за образовање, прописе, управу и националне мањине националне заједнице Жолтаном Сакалашем, покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зораном Милошевићем, градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем и  директором Новосадског сајма Николом Ловрићем, обишла штандове излагача, као и штанд Министарства просвете на коме ће су представљене предшколске установе, основне, средње и музичке школе које су примери добре праксе.  На штанду Министарства су, у светлу предстојећег завршног испита и уписа у средње школе организован је Инфо кафе кутак за све посетиоце Сајма.

Loading