ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић отворила новоизграђени вртић у Тутину

Министарка просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић, данас је у присуству председника општине Тутин Бајра Гегића свечано отворила нови вртић „Сунце“  у Тутину,  у насељу Сврачиће, који се простире на око 1000 квадратних метара и обезбедиће 100 нових места за децу која ће бити подељена у 5 група. У изградњу  вртића у оквиру Предшколске установе „Хабиба Сточевић“, уложено је нешто више од 102 милиона динара.
Изградњом новог вртића дајемо подршку пре свега деци са територије општине Тутин, локалној самоуправи и  родитељима. Деца су извор наше будућности и укључивање деце у систем предшколског васпитања и образовања представља кључ здравог и срећног одрастања, а уједно и основ за бољу будућност. Кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ планирамо да обезбедимо 11 хиљада нових места у 22 локалне самоуправе широм Србије“, изјавила је министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић.
Министарство просвете, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ осим ширења капацитета, кроз изградњу нових и адаптацију постојећих објеката, посебну пажњу посвећује унапређењу квалитета система предшколског васпитања и образовања, као и инклузији деце из социјално осетљивих група. У складу са тим Министарство просвете, на територији општине Тутин, спровело је обуке у предшколским установама за запослене. Како би се обезбедили адекватни услови за квалитетан рад са децом, уложена су додатна средства за набавку ИКТ опреме у вредности од око 387 хиљада динара, док је за набавку ниског мобилног намештаја обезбеђено око 350 хиљада динара.Председник општине Тутин Бајро Гегић захвалио је Министарству просвете и Влади Републике Србије што су препознали потребу и значај  изградње овог вртића.
Хвала вам што се препознали значај овог објекта и што сте данас са нама, јер то ценимо као тежњу вас лично, али и Владе Републике Србије да на подједнак начин обезбеде услове за бољи живот и перспективнију будућност свих грађана и на свим подручјима Изградњом овог објекта  омогућили смо  нашој деци, али и запосленима изванредне услове за рад и боравак. Оно што је важно изградњом овог вртића укидамо листе чекања“  –изјавио је Бајро Гегић.
Министарка Ђукић Дејановић обишла је и градилиште вртића у Новом Пазару чијом  изградњом ће бити обезбеђено још  270 нових места за децу предшколског узраста.Министарство просвете, у сарадњи са Светском банком и уз подршку локалних самоуправа, ради на ширењу свеобухвата деце системом предшколског васпитања и образовања у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.  Овај Пројекат, осим ширења капацитета посебну пажњу посвећује и унапређењу квалитета предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за преко 20000 васпитача. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста, као и подизање свести и едукација родитеља о овом питању.  Пројекат је вредан 47 милиона евра.
Loading