ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете уручила повеље „Доситеј Обрадовић“

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила је на вечерашњој свечаној академији  „Учитељ Доситеј“ у Народном позоришту  у Београду повеље, које носе име по овом  просветитељу, појединцима и институцијама за постигнуте изузетне доприносе у области просвете у 2023. години.
Верујем да за сваког од добитника ова повеља представља част и додатну мотивацију у будућем раду. Наши просветни радници су, по узору на Доситеја, изабрали свој позив и посветили се подучавању нових генерација. Желим да вам захвалим за свакодневни труд, стрпљење, разумевање и подршку које пружате својим ученицима и студентима“, рекла је министарка честитајући добитницима.
Ђукић Дејановић је подсетила да је Министарство просвете установило ово признање од  школске 2020/21 године и да је то још једно значајно признање поред Светосавске награде које се додељује за допринос у просвети.Према њеним речима, ове године пристигле су 52 пријаве за Доситејеву повељу, а Комисија је изабрала 14 добитника.Министарка је навела да је Доситеј увек истицао да су просвета и наука основ напретка.
Његов рад и идеје и даље инспиришу многе. Сматрам да је потребно да се делу Доситеја и његовим порукама чешће враћамо. Управо због значаја његовог дела за младе генерације Министарство просвете одлучило је да се у школама додатна пажња посвети његовом раду и порукама“, рекла је Ђукић Дејановић.
Она је истакла да у промовисању личности и дела Доситеја Обрадовића велики значај има и Задужбина која носи његов назив, а која ове године прославља 20 година рада.
Сваке године од 10. до 30. априла ова установа обележава „Доситејеве дане“ посвећене овом великану писмености, образовања, знања, верске толеранције, моралности, доброчинства. Још једном честитам добитницима, као и Задужбини „Доситеј Обрадовић“ на преданом раду и промовисању личности и дела овог великана“, рекла је министарка.
Свечана академија „Учитељ Доситеј“ организовала је Задужбина „Доситеј Обрадовић“, под покровитељством Министарства просвете поводом обележавања 240 година од објављивања Доситејевог дела „Совјети здраваго разума“ и 220 година од објављивања песме „Востани Сербие“.На свечаности су наступили су, између осталих, Академски хор Колегијум музикум и Прво певачко друштво 1905 из Шапца.Добитници повеља „Доситеј Обрадовић“ су: Предшколска установа „Радост” из Нових Бановаца; Основна школа „Вук Караџић” из  Књажевца; Основна школа „Братство јединство” из Куцуре; Основна школа „Илија Гарашанин” из Аранђеловца; Иван Марковић, самостални педагошки саветник, наставник музичке културе у Основној школи „Мића Станојловић” из Коцељеве; мр Дејан Бошковић, виши педагошки саветник, наставник биологије у Основној школи „Иво Андрић” из Београда; Марија Бастић, педагошки саветник, наставник разредне наставе  у Основној школи „Јанко Веселиновић” из Београда; Миланка Берковић,  педагошки саветник, наставник разредне наставе у  Основној школи „Филип Вишњић” из Београда; Биљана Ајдачић, педагошки саветник, наставник српског језика и књижевности  у Гимназији Ивањица; др Урош Дојчиновић, редовни професор на Факултету савремених уметности у Београду и наставник у Музичкој школи  „Јосип Славенски” из Београда; Јованка Андрић, директор Предшколске установе „Плави чуперак” из Титела; Лука Родић, ученик 7. разреда Основне школе „Љуба Нешић” из Зајечара; Милица Цвијовић, ученик генерације Ужичке гимназије, сада студент Електротехничког факултета Универзитета у Београду; Факултет Педагошких наука Јагодина, Универзитет у Крагујевцу. 
Loading