ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете званично отворила Сајам образовања

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић званично је данас отворила 52. Сајам образовања и наставних средстава и обишла штандове више излагача. Отварању Сајма присуствовали су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар туризма и омладине Хусеин Мемић, министар спорта Зоран Гајић и министар без портфеља задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина Новица Тончев.

Ђукић Дејановић је истакла да је ова сајамска манифестација прилика да се на веродостојан начин представе различите образовно-васпитне установе.

 Сајам образовања који се, традиционално одржава у оквиру Сајма књига, представља добру прилику да промовишемо наше предшколце, ученике, студенте, васпитаче, наставнике, професоре и њихов труд и залагање. Тако ће се ове године на штанду Министарства просвете представити предшколске установе, основне и средње школе, музичке и уметничке школе, ученички и студентски домови, односно штанд ће бити својеврстан простор где ће ученици и њихови наставници показати своја достигнућа и примере добре праксе“, рекла је она.

Ђукић Дејановић истакла је значај стицања знања од најранијег узраста и указала да  школе нису само место стицања знања, већ и васпитне установе чији је циљ, између осталог, оснаживање личног развоја ученика и подстицање развоја врлина и позитивних вредности.

Свесни ужасних трагедија које су нас задесиле у мају, свесни и у неизрецивом болу због изгубљених живота, желели смо да ове године још већи фокус на Сајму дамо подршци деци, као и родитељима и наставницима. То је разлог, што је током сајамских дана, поред креативног музичког и уметничког програма ученика, предвиђена серија радионица, обука и дискусија за ученике, али и њихове родитеље и наставнике“, навела је министарка просвете.

Она је позвала присутне да се упознају са пројектима и радом основних школа које се представљају током овог сајамског дана.

Ђукић Дејановић навела је да овај сајам илуструје озбиљну ангажованост и опредељеност за улагање у будућност.

Она је истакла да је из буџета Републике Србије у све нивое образовања у протекле три године инвестирано више од 2,5 милијарди динара, а у сарадњи са међународним финансијским институцијама у истом периоду инвестирано близу 30 милиона евра у изградњу, доградњу, адаптацију и опремање инфраструктуре на свим нивоима образовања.

Од 2017. године континуирано расте улагање у образовање. Свесни улоге запослених у просвети, Влада је донела одлуке о повећању плата запосленима у јануару ове године за 12, 5 одсто, затим у септембру за 5, 5 одсто, а планирано је повећање од 10 одсто од јануара 2024. године“, казала је она.

Министарка је подсетила да је од јануара 2020. године до септембра ове године у стални радни однос преведено 18.000 запослених који су радили у статусу на одређено, као и да је од септембра ове године повећан број запослених у школама на пословима стручних сарадника, секретара и другим пословима.

Министарка је најавила да ће овогодишњи сајам посетити и познате личности из света спорта и уметности, који ће разговарати са децом и пренети им своја искуства.

Министарка и министри су на штанду Министарства просвете са познатим писцем за децу Љубивојем Ршумовићем разговарали са децом и ученицима.

На отварању Сајма наступао је хор Mузичке школе „Ватрослав Лисински“, а програм су водили ученици Вук Герум и Дуња Дашић.

У оквиру Сајма образовања данас су своје активности и пројекте представиће  –  ОШ „Васа Чарапић“ из Белог потока, ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Панчева, ОШ „Петефи Шандор“ из Бечеја, ОШ „Михајло Пупин„ из Идвора, ОШ „Илија Гарашанин“ из Аранђеловца, ОШ „Бранко Радичевић“ из Панчева, ОШ „Јован Дучић“ из Клека, ОШ „Свети Сава“ из Врчина, ОШ „Моше Пијаде“ из Иванова, ОШ „Дуле Караклајић“ из Лазаревца, ОШ Иван Гундулић“ и ОШ „Вук Караџић“ из Новог Сада, ОШ „Светозар Милетић“ и ОШ „Мајка Југовића“ из Земуна.

Сајам образовања и наставних средстава траје до 29. октобра

 

Loading