ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство ће пратити примену свих изречених мера заштите у школи у Сурдулици

Министарство просвете, науке и технолошког развоја нajoштрије осуђује насиље над ученицом Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Сурдулици 8. октобра 2020.

Министарство je по пријави прикупило све неопходне податке и предузело мере у складу са законским прописима, односећи се према овом случају као тешком инциденту.

Након прикупљених информација, насиље је пријављено полицији и надлежном Центру за социјални рад. Запосленом који је прекршио мере безбедности и дозволио улазак трећег лица на час (које је потом извршило насиље) изречене су законске мере и у току је дисциплински поступак.

Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања у складу са процедуром утврдио је чињенично стање и у складу са њим предузео потребне мере заштите ученице. У наредном периоду Министарство ће пратити примену свих изречених мера заштите у школи.

У складу са Законом о заштити података о личности, Министарство моли све да одговорно приступе посебно јер је насиље извршено над малолетним лицем.

Школа „Јован Јовановић Змај“ обавестила је у четвртак, 15. октобра 2020. године Министарство да је екипа једне телевизије неовлашћено ушла у просторије школе, а затим покушала да узме изјаве од ученика у међусмени.

Апелујемо на медије да начином прикупљања података и извештавања, не само у овом случају, превасходно воде рачуна о заштити и интересу деце и ученика и поступају у складу са законом о заштити података о личности.

Министарство о свим ситуацијама насиља отворено разговара уз поштовање заштите података о личности и на начин који ће превентирати потенцијалну ретрауматизацију учесника и даљу ескалацију насиља.

С обзиром да је сваки облик насиља веома осетљив и да је реч о сложеном друштвеном феномену, од превасходне важности је да свако, било да је у питању институција или појединац, има свест о порукама које упућује јавности и начину на који информише и извештава о овој теми.

Loading