ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Mинистарство ће учинити све да се пружи подршка злостављaном дечаку

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, по налогу првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, посетила је данас Бачки Јарак, како би разговарала са представницима школе и родитељем дечака који је сексуално злостављан од стране других малолетних ученика те школе.

Мало је рећи да нас је све узнемирила ова вест, али у овом моменту најважније је да се сви максимално ангажујемо и пружимо подршку дечаку према коме је извршено насиље и његовом оцу“, рекла је Вичек. Она додаје да је Министарство одмах спровело процену поступања школе, као и да су се Тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања и Тим за кризне ситуације одмах састали како би поразговарали о конкретним активностима како би се даље заштитио дечак.

Министарство је, након увида у стање и анализе, дало препоруке управи школе да се за сваки случај изврши интерни надзор и испита евентуална одговорност запослених иако за сада таквих индиција нема. Такође, наложено је да се подигне ниво безбедности и превенције на нивоу школе.

Очигледно је да васпитне активности које школе примењују кроз ваннаставне активности са ученицима, а изостале су због епидемиолошке ситуације, недостају у свим установама“, рекла је државна секретарка и додаје да је због тога министар захтевао да наставници кроз обуку савладају вештине потребне да код деце развијају вишу свест о безбедности вештине управљања стресом, управљању конфликтима и спречавању сексуалног, родног насиља кроз све предмете и радионице.  Ова обука биће реализована током наредних недеља за запослене у свим школама кроз пројекат са УНФПА/Популационим фондом УН.

Loading