ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство и синдикати постигли договор

Влада Србије потврдила је данас договор између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и репрезентативних синдиката просветних радника у вези са реформом платног система у том сектору чиме ће се запослени у просвети изједначити са осталим корисницима републичког буџета, за којима су годинама заостајали.

У складу са тим Министарство просвете ће повући одлуку о умањењу дневница за месец октобар запосленима који су били у штрајку, а представници репрезентативних синдиката обавезали су се да ће штрајк бити прекинут.

Предложеном реформом платног система издвајања из републичког буџета за запослене у просвети износиће 25 одсто, што је највише у односу на остала министарства.

Тиме ће просвета бити изједначена са свим другим корисницима буџета, а укупно повећање у наредне две или три године износиће 35-36 одсто.

Како је истакао министар просвете Младен Шарчевић износ повећања, које почиње од 1. јануара 2019., биће значајније веће него што је очекивано, а коначни износи биће утврђени средином новембра.

Тиме смо остварили прву замисао да платни разреди направе свој прави ефекат. Унутар система то значи да се велики број људи налази у већем платном разреду, односно у 9-1 групи, и то на основу тога да раде у отежаним условима, у специфичним околностима, да су разредне старешине, као и још 25 одсто људи који имају могућност да остваре категорију првог педагошког звања, закључио је Шарчевић.

Loading