ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство на “ЕКСПО 2020 ДУБАИ” – Представљен дуални систем образовања

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изразио је уверење да ће представљање образовања Србије и потенцијала у области науке и истраживања на “Еxпо 2020 Дубаи” привући пажњу нових инвеститора, који ће увидети предности улагања у нашу земљу.

Министар Ружић је на презентацији „Дуално образовање у Србији“ истакао да наша земља обезбеђује ефикаснији одговор система образовања на потребе привреде и тржишта рада, технолошке промене и потребе за новим компетенцијама.

Наш национални модел дуалног образовања показао се као користан, флексибилан и перспективан”, рекао је министар у Павиљону Србије на “Еxпо 2020 Дубаи”.

Системом дуалног образовања обухваћено је преко 10.000 ученика, док је број дуалних образовних профила, који се реализују у 150 средњих стручних школа, нарастао на 54.

Имплементацијом овог вида образовања подиже се квалитет стеченог знања и вештина и ствара се систем где квалификација заиста представља израз стечених компетенција, што на крају доводи и до повећања запошљивости младих. Самим тим и привреда, инвестирањем у образовање, улаже у своје будуће запослене и на дужи рок решава проблем у погледу кадрова“, објаснио је Ружић.

С обзиром на ефекте Закона о дуалном образовању на нивоу средњег образовања донет је и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању.

Компаније које долазе постављају као услов развијен систем дуалног образовања, а њихово опредељивање за Србију као земљу у којој желе да проширују производни процес, говори о томе да се национални модел дуалног образовања развија у правом смеру”, истакао је Ружић.

Током боравка на ЕXПО 2020 министар Ружић састао се са министром образовања Уједињених Арапских Емирата Хусеионом Ибрахимом Ал Хамидијем, са којим је разговарао о могућностима унапређења сарадње у области образовања и науке.

Потпредседник Владе Србије и министар Бранко Ружић, на челу је делегације Министарства која ће током боравка на ЕХПО 2020 одржати више састанка и презентација као што је „Дуално образовање у Србији“ у Павиљону Србије, обилазак Пословног центра Србије у Слободној зони, конференцији Serbia Investment Conference: Automotive, Railway & Chemical Industry, Павиљон Србије.

Од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године, Република Србија ће, заједно са више од 190 земаља из целог света, учествовати на престижној светској изложби EXPO 2020 Дубаи.

Тема учешћа Србије на Светској изложби је „СРБИЈА СТВАРА ИДЕЈЕ – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“.

Loading