ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике и приручнике за средње стручне школе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја од нове школске године обезбедиће све бесплатне уџбенике за ученике из социјално угрожених породица. Од нове школске године све бесплатне уџбенике ће поред основаца из материјално угрожених породица, добити и ученици из средњих школа кроз бесплатне приручнике.

Министарство ће, по први пут набавити и за школске библиотеке оне делове уџбеничког комплета за који се школа изјаснила да не мора сваки ученик да купује, попут историјске читанке, географског атласа, како би ученици могли бесплатно да их користе.

Такође, Министарство ће обезбедити приручнике за средње стручне школе који недостају за 900 предмета, како би били свима бесплатни и доступни у електронском облику.

Новом приступом биће повећана праведност и онемогућене злоупотребе, стимулисаће се развој недостајућих приручника чиме ће се дугорочно решавати проблем недостатка уџбеника и обезбедиће се већи удео бесплатних образовних садржаја по узору на образовне политике водећих земаља у овој области.

За бесплатне уџбенике у буџету Министарства предвиђено је 600 милиона динара, док је додатних 134 милиона динара Министарство определило крајем марта за обезбеђивање недостајућих уџбеника  на језицима националних мањина.

 

Loading