ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство просвете, науке и технолошког развоја добитник награде за најбољи информатор о раду државних органа

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је овогодишњи победник конкурса за „Најбољи информатор о раду државних органа“, коју додељује институција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Награда је данас, на Међународни дан права јавности да зна, уручена министру просвете, науке и технолошког развоја др Срђану Вербићу, а уручио ју је повереник Родољуб Шабић.
Министар Вербић се захвалио на признању и нагласио да је то признање целом тиму

Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Он је истакао да није лако направити добар информатор о раду и да то подразумева да ми имамо податке и да су ти подаци поуздани. Он се посебно захвалио колегиници Даринки Лековић, руководиоцу Групе за јавност рада, планирање и извештавање о раду Министарства, која је, према његовим речима, најзаслужнија у тиму за добар информатор о раду.

Добитнике признања је изабрала Комисија чији су чланови председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске јавности и представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама.
На скупу у Београду, поводом Међународног дана права јавности да зна, додељена су и друга признања онима који дају допринос остваривању права јавности да зна.
Награда за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији републичких органа додељена је Министарству омладине и спорта.
За допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији правосудних

органа награђен је Управни суд, а главна награда, за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама и статуета додељена је организацији Транспарентност Србија.
Повереник Родољуб Шабић, на Међународни Дан права јавности да зна, поручио је да у примени Закона о слободном приступу информацијама има неспорних резултата, али и да проблема и инцидената још увек има много, о чему најбоље говори велики број жалби које прима.
Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Мајкл Ујехара рекао је да приступ грађана информацијама које се налазе у поседу власти доприноси ефикасном функционисању демократије.
„Мисија ОЕБС поздравља значајан напредак који је Србија остварила у овој области од 2004. године. Изузетан и добар рад независних институција у Србији допринео је расту поверења грађана у њихову владу“, рекао је Ујехара. Грађани, према његовим речима, постају све више свесни значаја права на приступ информацијама.
Заштитник грађана Саша Јанковић је казао да je суштина Повереника да констатује да је орган власти правилно поступио, а не, као што је у 99 одсто случајева, да констатује да је држава погрешно поступила и да треба да да информацију.

Loading