ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и СКОНУС апелују на представнике академске заједнице да поштује прописане епидемиолошке мере

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима разговарао је данас, пред почетак нове академске године, са студентима, представницима Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС).

Министар и  представници Студентске конференција универзитета Србије (СКОНУС) пожелели су студентима успешан почетак нове школске 2020/2021. године и апеловали на целокупну академску заједницу да се током пандемије Ковида-19 понашају одговорно и поштују прописане епидемиолошке мере.

Важно је да се, пре свега,  за студенте прве године, наставни процес организује у  амфитеатрима, слушаоницама и вежбаоницама у мањим групама у складу са упућеним препорукама за превенцију ширења заразне болести Ковид 19 на високошколским установама., док ће се студентски парламенти активно укључити у спровођење мера превенције.

Просветна инспекција организоваће превентивне и саветодавне посете високошколским установама, спроводити појачани надзор и контролисати поштовање препорука које су дате у вези са почетком наставе, организовањем испита и превенцијом Ковида 19 на тим установама.

Представници Министарства и СКОНУС-а истакли су на данашњем састанку у Београду да инсистирају да се настава на даљину у овим нетипичним околностима организује у складу са критеријумима за организовање тог вида наставе које су донеле самосталне високошколске установе, али и поштујући стандарде за акредитацију, у циљу очувања квалитета наставног процеса.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и СКОНУС позвали су још једном високошколске установе да поступе у складу са препорукама Министарства које су достављене свим високошколским установама 18. и 21. септембра 2020. године, да искажу солидарност са студентима и преиспитају мерила и критеријуме за утврђивање висине школарина за школску 2020/21. годину, као и да уваже све оправдане захтеве студената за умањење школарина за наредну школску годину, односно за рефундирање дела школарина за школску 2019/20. годину сходно условима одржавања наставе у претходној години.

Министарство и СКОНУС као равноправни партнери наставиће да прате организовање наставе у време епидемије вируса корона у Србији, али и да заједнички раде на унапређењу квалитета високог образовања у Србији.

Loading