ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство просвете, науке и технолошког развоја изразило пуно разумевање за студентске захтеве

Министарство просвете, науке и технолошког развоја изразило је пуно разумевање за студентске захтеве, које су доставиле Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и Студентска конференција академија и високих школа Србије (СКАССС) када је реч о проналажењу начина за ублажавање економско-социјалних последица изазваних епидемијом вируса ковид-19 у Србији и примени одговарајућих мера у циљу заштите здравља студената, наставника и осталих запослених на високошколским установама током епидемије.

Након конструктивних разговора представника Конференције универзитета Србије (КОНУС), Конференције академија и високих школа Србије (КАССС), СКОНУС-а, и СКАССС-а договорено је да ће ресорно министарство у сарадњи са Владом Републике Србије обезбедити финансирање из буџета за све студенте који се рангирају у оквиру броја студената који је финансиран из буџета школске 2019/20. године, односно за све студенте који су остварили 48 ЕСПБ и рангирају се у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета, у складу са Законом и одлукама Владе.

Учесници разговора изразили су очекивање  да ће високошколске установе разумети специфичност тренутне ситуације и да ће преиспитати мерила и критеријуме за утврђивање висине школарина за школску 2020/21. годину, као и да ће уважити све оправдане појединачне захтеве студената за умањење школарина за наредну школску годину, односно за рефундирање дела школарина за школску 2019/20. године, имајући у виду материјални положај студената и услове одржавања наставе у текућој академској години.

Заједничко саопштење за јавност КОНУС, КАССС, СКОНУС, СКАССС и Министарства можете погледати ОВДЕ.

Loading