ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство упутило препоруке високошколским установама

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је имајући у виду епидемиолошку ситуацију препоручило свим високошколским установама у Србији да омогуће студентима уплату износа школарине у више рата и прилагоде динамику измиривања студентских обавеза према високошколским установама.

Једна од препорука је да се студентима завршних година основних студија омогући упис до 90 ЕСПБ бодова, као и да се рок за упис на мастер студије продужи за две недеље, а за упис на докторске студије за месец дана.

Препоручено је и да се студентима омогући минимум два „апсолвентска“ рока, као и да трајање рокова буде прилагођено епидемиолошкој ситуацији у циљу спречавања повећаног броја студената који истовремено бораве у просторијама установе. У случајевима када је то могуће високошколске установе требало би да предвиде додатне термине за извршавање предиспитних обавеза.

Високошколским установама се препоручује да преиспитају услове за упис виших година студија и прилагоде услове и критеријуме уписа отежаним условима одржавања наставе и учења.

Препоручује се и да „због немогућности студената да у условима епидемије испуне своје обавезе у изради мастер радова и докторских дисертација, у случајевима када је студенту остао само мастер рад, односно докторска дисертација, рок за плаћање преноса бодова који носи мастер рад, односно докторска дисертација буде до одбране рада, али не касније од јуна 2022. године“.

Уочи почетка нове академске године, 1. октобра 2021. године Министарство просвете, науке и технолошког развоја указало је да је неопходно да високошколске установе све активности организују поштујући епидемиолошке мере које доносе Кризни штаб и Влада Републике Србије.

Loading