ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство за децу из дијаспоре организовало Летњу школу српског језика „Лето у завичају“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у Научно-образовно културном центру „Вук Kараџић“ у Тршићу први пут овог лета организује Летњу школу српског језика и културе за ученике из дијаспоре „Лето у завичају“.

Школа се реализује у три термина за време школског распуста, а кроз њу ће проћи 217 ученика из дијаспоре у пратњи 17 наставника.

Боравак у Тршићу завршава прва група ученика из Француске, Немачке, Италије, Швајцарске и Грчке. Они су данас на завршној приредби показала шта су све научили током боравка у овом центру.

Први потпредседник Владе и министар просвете. науке и технолошког развоја  Бранко Ружић,  навео је да је овој образовни  центар Министарство основало у сврху изучавања српског језика, културе и традиције.

Овакви центри су значајни као подршка ученицима, који желе да додатно унапреде својa знања, интересовања и способности.  По први пут угостили смо ученике из дијаспоре и тако ћемо и наставити. Важно је да што боље упознају свој језик, културу и традицију, навео је министар и додао да је у плану је и припрема школе „Зима у завичају“ због великог интересовања ученика из дијаспоре и њихових родитеља.

Он је истакао да је и у Стратегију развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године  постављен као  посебан циљ унапређен однос према српском језику и књижевности као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.

Боравак ученика у овом Центру је бесплатан, а  програме овог Центра у потпуности финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Програм школе осмислила је проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу.

Ученицима је у оквиру активности омогућено учење српског језика у контексту националне културе кроз говорне и игровне активности, кроз уметност, културу, традицију, као и друге културне и спортске активности. У оквиру Школе организују се и посете манастиру Троноша и Бањи Kовиљачи.

За време боравка прве групе  деце у Центру су боравили и учесници радионице за ученике средњих школа Етнологија и антропологија, а Београдска филхармонија младих је одржала концерт за учеснике Школе.

Loading