ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министартство припремило три брошуре о образовању ученика миграната у Србији

Ангажовањем образовно-васпитних  институција у Србији, од школске 2015/16. године, 98% деце из мигрантске популације је укључено у образовни систем.  Стручно упутство за укључивање ученика избеглица у систем образовања и васпитања донето је 2017. и примењује се у свим школама које похађају мигранти. Након обука и припреме припручника за примену Стручног упутства, за ову школску годину Министарство је у сарадњи са Међународном организацијом за миграције и школама припремило три брошуре о образовању ученика миграната у Србији: Брошуру са примерима наставних активности, Брошуру са примерима ваннаставних активности и Брошуру са ученичким радовима деце миграната. Брошуре су штампане двојезично, на српском и енглеском језику, а финансиране су из пројектних средстава Делегације ЕУ и достављене школама.

Иако је образовање основно људско право, деца мигранти и тражиоци азила суочавају се током избегличког пута са препрекама у приступу квалитетном образовању кроз језичку баријеру и етничке разлике, нерешени правни статус, искуство доласка из ратом захваћених земља, кумулативним стресом и траумама и потребом за социјалном адаптацијом.

Република Србија у погледу приступа образовању, регистрације ученика, принципа једнаког третмана, спречавања ксенофобије и нетолеранције, испуњава своје обавезе у складу са Међународном конвенцијом о заштити права радника и миграната и чланова њихових породица, Конвенцијом о правима детета и другим међународним документима, као и националним, све у циљу обезбеђивања услова за образовање и деце миграната.

 

Loading