ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министри Ружић и Будимир о сарадњи Србије и Републике Српске у области високог образовања

Министар просвете Бранко Ружић разговарао је данас у Београду са министром за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Жељком Будимиром о могућностима за унапређење квалитета високог образовања и проширења сарадње у тој области.

На састанку је било речи и о интернационализацији образовних система Србије и Републике Српске, као и о могућностима за проширење сарадње високошколских установа са ових простора са другим европским и светским универзитетима.

 Будући да нас везује област високог образовања и да тежимо још већем квалитету високог образовања, разменили смо информације и мишљења о свим активностима које Република Српска, односно Србија, чине у тој области“, рекао је Ружић новинарима након састанка.

Он је истакао да Министарство просвете континуирано унапређује услове за студирање у Србији.

Према његовим речима, у том смислу се ради на унапређењу инфраструктуре студентских домова у којима борави око 18.000 студената за шта држава издваја годишње око 3.4 милијарди динара, а прошле године су повећане студентске стипендије и кредити.

Смештај током студија је једно од најважнијих питања и план нам је да изградимо потпуно нов објекат у Студентском граду у Београду  и завршимо онај у Нишу и тако имамо укупно 1400 нових места за смештај студената. До сад смо изградили, реконструисали и опремили 15 ученичких и студентских домова, чиме је обезбеђеном 3.082 нових места за смештај ученика и студената“, казао је Ружић.

Министар Жељко Будимир рекао је да је са министром Ружићем разговарао како да се унапреди и прошири сарадња у области високог образовања

Један од модела је размена наставног особља и студената“, рекао је он и указао на значај директног повезивања универзитета, научника и истраживача из Србије и Републике Српске, као и процес интернационализације високог образовања.

Loading