ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министри Србије и Републике Српске о законодавној реформи

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас са министром просвете и културе Републике Српске  Данетом Малешевићем. Министри су разговарали о реформи законодавног оквира.  Шарчевић је подсетио да су недавно усвојена два важна системска закона којима су постављени темељи за све промене које ће уследити у образовању.

Од данас су пред посланицима Народне скупштине Предлог закона о дуалном образовању и предлози закона о изменама и допунама закона о предшколском, основном и средњем образовању, рекао је Шарчевић и додао да до краја године очекује  усвајање још четири важна закона, међу којима и Закон о националном оквиру квалификација. Најважнија новина је прелазак на исходно планирање и учење за шта је потребно извршити обуке 70.000 људи, нагласио је министар Шарчевић.

Малешевић је рекао да су у Републици Српској измењени закони о предшколском и основном образовању, а да је у току рад на изменама законског оквира за средње образовање. Министар Малешевић је нарочито био заинтересован за искуство Србије када је реч о дуалном образовању  и законским предлозима у том сегменту образовног система.

Код нас постоје два експериментална профила, трогодишња, столар и обућар и то по словеначком моделу, рекао је Малешевић.

Шарчевић је нагласио да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја водећи се специфичностима српске привреде креирало Национални модел. За ову школску годину  19 профила по дуалном моделу, а за наредну школску годину у плану је да се модернизују профили  угоститељства, туризма и грађевинарство. Састанку су присуствовали помоћник министра за средње образовање Александар Пајић и помоћница министра Републике Српске за културу Тања Ђаковић.

Loading