ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министри Вербић и Сертић са немачким министром Милером обишли фабрику „Бош”

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, министар привреде Жељко Сертић и немачки министар за економску сарадњу и развој Герд Милер обишли су данас погоне фабрике „Бош“ у Шимановцима и разговарали са ученицима који се образују у фабрици „Бош”.

Они су изразили задовољство досадашњим развојем српско-немачких економских односа, као и уверење да ће обим немачких инвестиција у Србији убрзо бити већи.

Немачка компанија „Бош“ и општина Пећинци су обезбедили предуслове и праксу ученика у занатско-техничким занимањима из Техничке школе „Миленко Веркић Неша“ у компанији „Бош“.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић истакао је важност занатског система образовања прилагођеног условима и потребама Србије.

Министар Милер је објашњавајући зашто је немачка привреда успешна, рекао да је то највећим делом резултат ефикасног техничког образовања и да управо таква немачка искуства желе да пренесу у Србију.

Школска радионица у Техничкој школи „Миленко Веркић Неша“ је реновирана, опремљена и прилагођена потребама практичне наставе у првој години школовања, док у другој и трећој години ученици стручну праксу обављају у производним погонима компаније и то три месеца у другој години , а у трећој шест месеци. Реновирање школске радионице су финансијски помогли компанија Бош и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Намеру да подржи трогодишње образовање Бош Србија показала је и кроз спремност да за време праксе у фабрици, ученици добијају симболичну финансијску надокнаду, топли оброк и превоз.

Loading