ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министру Шарчевићу и директору Канцеларије за КиМ забрањен улазак на Косово и Метохију

Министру просвете, науке и технолошког развоја  Младену Шарчевићу и директору Канцеларије Bладе Србије за Косово и Метохију Марку Ђурићу данас  на административном прелазу Јариње није дозвољен пролаз на путу ка Косовској Митровици.

Младен Шарчевић и Марко Ђурић требало је данас да у Студентском центру у Косовској Митровици отворе Завод за здравствену заштиту студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у том граду. Средства за изградњу, адаптацију и опремање нове студентске поликлинике обезбедила је Влада Републике Србије.

Министар Шарчевић је рекао да је посета уредно најављена и да је то што се десило на административном прелазу Јариње нецивилизацијско понашање. ”Заиста не разумем, никакав повод нисмо дали за такво понашање, нису имали ниједан разлог нити образложење. Приштина врло добро зна да је Резолуцијом 1244 Република Србија надлежна за школовање својих грађана”, нагласио је министар.

Овим чином Приштина је још једном прекршила Споразум о слободи кретања, рекао је Ђурић. ”Могу само да кажем да је реч о ширем сценарију покушаја дестабилизације односа Београда и Приштине, о покушају спречавања рада на нормализацији односа, о покушају, између осталог, и спречавања успостављања парламентаре већине за формирање институција у Приштини”, рекао је Ђурић.

Такође, планирано је да  министар Шарчевић у уторак 5.септембра посети Основну школу ”Бранко Радичевић” у Косовској Митровици која је део пилот пројекта есДневник, а након тога и школе у  Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, и да им уручи лаптоп рачунаре.

Како министру није дозвољен улазак на Косово и Метохију школе ће посетити и уручити донацију помоћник министра за развој и високо образовање Весна Мандић и саветник за ИКТ Бојан Радић.

Loading