ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ММФ спреман да подржи разумно повећање плата

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Џејмсом и представницима техничке Мисије ММФ. 

Министар Шарчевић упознао је представнике Мисије са до сада спроведеним реформама у циљу рационализације, пре свега кроз мрежу школа и примену  Стручног упутства о формирању одељења, али и најавио трећи ниво рационализације као резултат примене нових закона.

Говорећи о планираним активностима за наредни период, министар је истакао да је циљ свих промена побољшање квалитета образовања и увођења реда у образовано-васпитни систем. Шарчевић је рекао да је важно да се у свим тим процесима води брига о запосленима, да су планиране преквалификације и обезбеђене отпремнине, али и да ће се веома интензивно радити на спречавању манипулација са слободним радним местима.

Важно је да се настави досадашњи тренд и при сваком повећању плата  запослени у просвети добију више од других. Они су у великом заостатку у односу на друге јавне службе и то је наследство прошлости. Њихов положај се мора постепено побољшавати, али уз истовремену рационализацију система,  нагласио је министар.

Шеф Мисије ММФ рекао је да је задовољан оним што је Министарство до  сада урадило, док је план даљих реформи оценио као веома импресиван.

Уколико се реформски процеси наставе спремни смо да подржимо разумно повећања плата, рекао је Руф.

Loading