ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Моба у Соко Граду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас у манастиру Светог Николаја у Соко Граду свечаном отварању традиционалне 17. манифестације Моба, која окупља српску омладину из отаџбине и расејања.

Мобе су диван обичај и део традиције Српског народа, она је синоним за заједнички рад и живот, рекао је Шарчевић и поручио омладини да будућност посвете духу и традицији свог народа и да се њихов успех у будућности огледа кроз њихова дела.

Добродошлицу је учесницима пожелео и епископ шабачки Лаврентије истакавши да без обзира где живимо припадамо једном духу и  једном народу.

Седамнаеста  Моба у организацији Епархије Шабачке окупила је преко 120 ученика и студената из Србије, Аустралије, Италије, Немачке Црне Горе и многих других земаља. Они ће до 05.августа имати прилику да се друже и размене искуства и знања кроз секције историје, српског језика, калиграфије, фолклора и хора. Данашњој свечаности присуствовали су и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке , Драгомир Сандо, председник општине Љубовија, Милован Ковачевић као и бројни црквени великодостојници.

У оквиру посете Соко Граду министар је обишао музеј посвећен Светом владики Николају и парохијски дом, у којем се чува српска застава из времена Првог српског устанка. Соко Град је задужбина владике Лаврентија , који је за време свог службовања у Аустралији и западној Европи омогућио штампање многих дела владике Николаја.

Loading