ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Мобилност наставника и ученика у оквиру Еразмус+ програма

Предшколске установе, основне и средње школе и институције које се баве стручним образовањем моћи ће у наредном периоду да учествују у пројектима мобилности наставног и ненаставног особља у пројектима у оквиру Еразмус+ програма, речено је данас на националном информативном дану о могућностима за опште, стручно и образовање одраслих.

Како је наведено, од овог конкурсног рока и организације и установе које се баве образовањем одраслих у Србији моћи ће да подносе пријаве за пројекте у оквиру којих ће слати наставно и особље задужено за стратешки развој организација на стручна усавршавања у иностранство.

Овом активношћу омогућава се мобилност наставног и ненаставног особља у циљу стицања искуства учења и упознавања са начином рада у другој држави.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Гордана Предић подсетила је да је велики програм Европске уније за међународну сарадњу у области образовања и младих цењен на тлу целе Европе и да све земље ЕУ, земље кандидати за чланство у ЕУ и друге земље из окружења учествују у њему.

“Овогодишњи конкурсни рок представља значајан помак у односу на претходне године. Напредовали смо у смислу улоге која се додељује нашим установама јер је Србија 2016. године, захваљујући залагањима министарства и Владе Србије започела припремне мере за пуноправно учешће у програму“, рекла је Предић.

Она је истакла и да је тај процес саставни део процеса придруживања Србије ЕУ и активности зарад затварање поглавља 26 у коме се налазе и образовање и култура.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је велика част бити на информативном дану на ком ће моћи да се чује о фантастичним могућностима програма размене у оквиру Еразмус+ програма.

“Еразмус+ програм је један од наших најуспешнијих и најпознатијих програма у ЕУ који је донео најбоље резултате када је реч о европској интеграцији у последњих 60 година. Кроз те програме повезујемо младе људе – ученике, студенте, наставнике, професоре, школе, универзитете из свих европских земаља“, рекао је Бенедикт.

Loading