ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Модернизација школа у Београду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, градоначелник  Београда Синиша Мали и директорка Јединице за управљање пројектима Весна Вандић потписали су данас у Обреновцу Споразум о сарадњи на реализацији Програма модернизације школа. Споразум подразумева сарадњу на реконструкцији и проширењу капацитета издвојеног одељења Основне школе  ”Јован Јовановић Змај” у Звечкој и Пете економске школе у Раковици. 

Школа у Звечкој је мала подручна школа у средини која је у нарастању, па постоји потреба да се прошире капацитети за обављање наставе, рекао је министар Шарчевић и нагласио да  деца која живе на периферији града морају имати исте услове као деца из центра.

Осим реконструкције постојећих учионица биће изграђене нови кабинети, али и фискултурна сала. Реч је о великој инвестицији од 1,3 милиона евра. Од како сам ја министар почели су радови на  више од 60 фискултурних сала и биће их још. , поручио је Шарчевић. Он је додао да би радови на реконструкцији школа у Звечкој и Раковици требало да почну до краја године.

И ученици Пете економске школе у Раковици добиће нове кабинете, док ће постојећи бити реконструисани. Вредност тих радова је 625.000 евра. Градоначелник Београда Синиша  Мали указао је да је Град Београд прошле године уложио преко 230 милиона динара у адаптације и санације школа и истакао да ту није крај.

Радимо заједно са  Владом на томе да се инвестира  у сваку основну и средњу школу како би окружење у којима наша деца уче било што боље и што лепше, рекао је Мали.

Да је ово велики дан за Обреновац истакао је председник те општине Мирослав Чучковић поручивши да је данашњи споразум доказ да ће и насеље Звечка добити нову школу.

Имали смо четири школе без фискултурне сале. Изградњу једне је финансирала општина, новац за другу обезбедила је Скупштина Града Београда, за ову у Звечкој Министарство просвете. Градња последње недостајуће фискултурне сале у Обреновцу, у Основној школи „Никола Тесла”, почеће следеће године, а новац ће обезбедити општина и град, рекао је Чучковић.

Програм модернизације школа финансира се средствима Европске инвестиционе банке и започет је 2010. године, а до сада је реконструисано 100 школских објеката у целој Србији. Тренутно су у току радови или примопредаја у 34 објекта, док је за 39, укључујући објекте у Звечкој и Раковици, у току тендерска процедура. План је да се тендерска процедура оконча до новембра 2017. године.

Loading