ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Боља сарадња у интересу ученика

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима Центра за интерактивну педагогију и Ужичког центра за права детета о новим моделима учешћа родитеља у образовном систему.

Министар Шарчевић је навео да родитељи и наставници морају бити савезници и да је потребно да се успостави боља сарадња наставника, родитеља и деце и да све буде у интересу ученика.

„Правимо нови савез. Онај који је недостајао  породица – школа. Улога родитеља делује као врло јака кроз постојеће институције Савета родитеља и школских одобра, али у пракси није тако. Ако радимо реформу, морамо поставити добре темеље. Родитељи морају да се укључе у процену педагошког стила наставника, јер само партнерством можемо доћи до већег квалитета. Мора се чути и родитељска реч, да сви изнесу своје проблеме и да нађу заједнички именитељ, како би се неке лоше ствари у школама кориговале“ рекао је министар Шарчевић, додајући да је потребно оснажити и ученичке организације.

Министар је навео да у овом послу Министарство не може да буде само, да су потребни партнери и савезници, те да се једино заједно може доћи до модела како то треба да изгледа и „ то неће бити пакт против наставе и наставника, како то неки приказују“.

Борис Спасић, заменик директора Центра за интерактивну педагогију и мр Јелена Жунић,- Цицварић, директорка програма  Ужичког центра за права детета, навели су да ће пружити пуну подршку Министарству у  реализацији овог посла, уз напомену да је изузетно важно укључити и локалне самоуправе. Они су министру предочили ранија искуства и проблеме са којима су се сусретали у свом раду, али и предлоге на који начин оснажити улогу родитеља.  Састанку је присуствовала и Драгана Миловановић, посебни саветник министра

Loading