ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Дан науке отворен истраживачки центар у Музеју Николе Тесле

На Дан науке и рођења славног научника Николе Тесле у Музеју Николе Тесле, отворен истраживачки центар у којем ће студенти и истраживачи из целог света могу да прегледају базу оригиналних Теслиних рукописа, белешки и докумената и користе их за своје научне радове и истраживања.

Центар је, захваљујући компанији „Самсунг“, у потпуности реновиран и опремљен најмодернијом опремом и технологијом за бржи и лакши приступ Теслиним радовима и научним материјалима у дигиталном облику, јавља Танјуг.

У изложбеном делу музеја посетиоцима ће бити доступне две интерактивне табле на којима је инсталирана апликација на српском и енглеском језику са информацијама о животу, достигнућима и најважнијим проналасцима славног научника, са њиховим описима и фотографијама.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Милован Шуваков, говорећи о важности рада истраживачког центра, указао је на проблем научне писмености и подсетио да су на пример, грађани пре само неколико година бежали од помрачења Сунца. Он је навео да мора да се више ради на подизању научне писмености и популаризацији науке.

Директор „Самсунга“ за Јадрански регион Пум Џо Ли на скупу је изразио уверење да ће сарадња те компаније и музеја кроз отварање истраживачког центра донети добро друштву, као што је, како је рекао, Тесла донео добро целом свету. „Човечанство је дужно Тесли”, рекао је Ли на свечаности на којој су говорили председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић и директор Музеја Бранимир Јовановић.

Градски менаџер Горан Весић најавио је могућност проширења зграде музеја.

„Време је да размислимо о већем музеју. Дела Николе Тесле заслужују већи простор“, истакао је Весић и навео да би то на бољи начин допринело едукативној улози музеја.

Никола Тесла је научник који је највише допринео науци и технолошком напретку као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора, и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије. Конструисао је генератор струје високе фреквенције и напона, познат као Теслин трансформатор, а током каријере, славни научник патентирао је око 250 изума у Америци и земљама широм света.

У Србији се обележава 159. година од рођења Николе Тесле, а тим поводом, пети пут се слави и Национални дан науке, разноврсним научно популарним програмима и манифестацијама широм Србије.

У Музеју Николе Тесле налазе се највећа светска збирка докумената о Теслином животу и раду. Истраживачи из целог света могу у музеју наћи информације из области историје науке, проналазаштва , патентних права, и о пројектима у области очувања и заштите животне средине, истраживања такозваних „чистих“ извора енергије.

Музеј поседује изузетно вредне колекције, више од 160.000 оригиналних докумената, 2.000 књига и часописа, више од 1.000 историјско-техничких експоната, 1.500 фотографија и фотоплоча оригиналних техничких предмета, инструмената и уређаја, и више од 1.000 планова и цртежа.

Loading