ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Дану задужбинара УБ уручене плакете и награде

Дан задужбинара Универзитета у Београду, обележен је 7.октобра 2022.године у част највећег добротвора Универзитета у Београду, Луке Ћеловића Требињца, који је сву своју непокретну и покретну имовину даровао Универзитету. На свечаности у Ректорату БУ, обратио се и Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и честитао добитницима плакете Лука Ћеловић Требињац, као и добитницима награда Веселин Лучић и Задужбине Ђоке Влајковића.

Имајући у виду пламениту сврху успостављања задужбина и фондова, који су намењени најчешће за награђивање студентских стручних и научних радова, помагање сиромашних студената и студентских установа, за студентске стипендије, специјалне научне сврхе и опште универзитетске потребе, одајемо посебно признање Универзитету у Београду што је 2018. године установио Дан задужбинара Универзитета у Београду, који данас обележавамо пети пут. Задужбинарство у Србији има дугу традицију. Бројни знаменити и имућни Срби су своју имовину завештали Универзитету у Београду. Чули смо колико је задужбина и фондова имао Универзитет пре Другог светског рата и знамо колико велике напоре Универзитет улаже у рад обновљених, а посебно на враћање и обнову свих својих задужбина, рекао је Јовић .
Он је навео да Министарство улагањима у инфраструктуру у високом образовању доприноси побољшању квалитета високог образовања.

Дан задужбинара УБ, установио је Савет Универзитета 28. фебруара 2018. године са циљем да се изрази захвалност и поштовање доброчинитељима који су Универзитету завештали своју имовину или даровали значајну донацију.
Истом одлуком установљена је и додела Плакете Лука Ћеловић Требињац и додела захвалница. Плакета се додељује појединцу или правном лицу за посебан допринос неговању и развоју задужбинарства. Поред Плакете и захвалница, на свечаности се додељују и Награде Веселина Лучића за најбоље научно и књижевно дело наставника и сарадника Универзитета у Београду, Награда Задужбине Ђоке Влајковића младим научним радницима Универзитета у Београду, стипендије, новчане награде, као и материјалне помоћи студентима Универзитета у Београду.

Списак добитиника можете погледати http://bg.ac.rs/sr/vest.php?id=1958

 

Loading