ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На ФОН-у одржана презентација поступка „ Уписа на факултет“ и рада е ЗУП-а

На Факултету организационих наука демонстриран поступак„ Уписа на факултет“ и рада e ЗУП-а у присуству министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, декана Факултета организационих наука Милије Сукновића, као и представника Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Презентацијом поступка су се сви учесници упознали са новим системом функционисања приликом уписа на различите нивое образовања и васпитања ( предшколско, основни, средњи, високи) где ће убудуће предшколцима , ученицима и студентима бити омогућен лакши и бржи процес пријаве.

Ово је добар путоказ и за друге факултете али не само за њих већ и за све установе на територији Србије, па ћемо се трудити да овај модел применимо у целом систему образовања почев од предшколског па до факултета, где ће не само ученицима већ и родитељима бити олакшан приступ информацијама, рекао је Шарчевић и том приликом додао да је јако лепо видети и навикнути се на овако  услове где деца имају лагодност при упису и не губе пуно времена.

Од првог јуна у продукцији је информациони систем е ЗУП на Порталу еУправа. Е ЗУП омогућава свим органима управе да електронским путем приступају подацима из шест великих база података ( матичне књиге, регистар МУП-а , евиденција незапослених лица, централни регистар социјалних осигурања, матична евиденција фонда ПИО и регистри Пореске управе). У наредном периоду ће се програму прикључити и други органи корисника у систем, а вртићима, школама и факултетима ће бити омогућен приступ подацима из матичне књиге рођених како ученици и студенти не би доносили изводе. Током увођења овог система посебна пажња је посвећена заштити података о личности.

Овакви пројекти нам омогућавају једноставан приступ прибављању документације, основан је сервис  на основу сертификата које смо добили те наши службеници имају могућност да употпуне документацију пријављених кандидата, истакао је Сукновић.

Сваке године приликом уписа на различите нивое образовања и васпитања ( предшколско, основни, средњи, високи) предшколци, ученици и студенти доносе Извод из матичне књиге рођених. С обзиром да је у питању најмање 370 хиљада грађана који због уписа ваде изводе, а један папир кошта око 60 динара, уштеда је, поред времена које проведу у реду пред шалтерима и 22.200.000,00 динара.

Loading