ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Копаоник бизнис форуму и о образовању

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Александар Јовић, учестовао је на традиционалном 29. Kопаоник бизнис форуму, на панелу под називом „Образовање: Kритични фактор одрживог развоја”.

 

Помоћник Јовић је навео да држава препознаје потребе друштва и привреде и да је у циљу економског јачања Републике Србије, подстицање стартап екосистема препознато као један од приоритета Владе у периоду од 2021. до 2025. године, што показује и усвојена Стратегија развоја стартап екосистема Републике Србије за период од 2021. до 2025. године.

 

Према његовим речима, место образовања посебно је истакнуто у овој Стратегији, јер је као једaн од циљева наведено – подизање стартап предузетничког капацитета кроз образовне програме.


Примери добре праксе, према његовим речима, показују да се образовање на свим нивоима мења у односу на захтеве времена у коме живимо, али и привреде.


У основном образовању и васпитању садржаји предузетништва изучавају се у оквиру реформисаног и унапређеног предмета техничко образовање. Предмет предузетништво први пут је уведен у стручно образовање у огледне образовне профиле. У гимназијама, предузетништво се обрађује кроз изборни програм Економија и бизнис који садржи тему везану за стартапе. Стратегија развоја образовања и васпитања у Србији до 2030. године предвиђа да се обезбеди квалитетно образовање за свако дете, као и постизање пуног потенцијала сваког детета, младе и одрасле особе у Републици Србији.
Само консензусом у друштву око стратешких праваца развоја можемо остварити мисију и визију Стратегије“, закључио је Јовић.

Loading