ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Сајму образовања данас су се представиле средње школе

На Сајму образовања и наставних средстава на штанду Министарства просвете данас су се представиле средње школе, као и институције и други партнери ангажовани на пројектима из области образовања.

Посетиоци Сајма имали су прилику да се кроз програм уметничких школа упознају са ликовним стваралаштвом ученика, са сценском и аудио-визуелном уметношћу и дигиталном графиком.

На штанду Министарства просвете током преподнева представили су се ученици који похађају специјализовани смер за сценску и аудио-визуелну уметност и њихови наставници. Овај смер у Гимназији „Лаза Костић“ постоји од школске 2020/2021. године и до сада су уписане четири генерације ученика овог смера. Они су публици, између осталог, представили како ради Зоотроп, један од првих уређаја који је направљен да би стварао покретне слике.

Ученици и наставници из Школе примењених уметности из Шапца, изложили су уметничке радове и продукте које су дело ученика који похађају образовне профиле – стилски кројач, грнчар, фирмописац – калиграф, аранжер, конзерватор уметничких добара, јувелир уметничких добара и гравер уметничких добара.

Посетиоци су могли да виде како изгледа процес израде керамичких посуда на грнчарском точку, како се  исписују калиграфски иницијали. Штанд Министарства просвете красио слоган школе „Уметност је твој водич, стварање је твоја снага“, који је осмислио ученик Лука Војновић, а за који је данас и награђен.

На штанду Министарства просвете представљени су ученички радови Уметничке школе из Ниша. Организоване су радионице цртања – Дирерова радионица, Фрактали и Месечева форма. Осим тога, показали су и умеће у прављењу маски за мобилне телефоне.

Такође, током дана представиће се и Филолошка гимназија и Графичко-медијска школе из Београда.

Родитељи, ученици и наставници имали су данас прилику да у Конференцијској сали учествују у радионицама на тему права и обавеза ученика, родитеља и наставника. О овим темама са посетиоцима Сајма разговарали су просветни инспектори.

У сарадњи са УНИЦЕФ, УНДП и уз подршку Делегације Европске уније у Конференцијској сали одржана је Консултативна радионица на тему нацрта Оквира дигиталних компетенција – наставник за дигитално доба 2023. Тај Оквир је креиран са циљем да подржи наставнике у процесу примене дигиталних концепата, алата и садржаја у свакодневној образовној пракси. У документу су наведена и дефинисана знања и вештине који чине дигиталне компетенције наставничке професије, у складу са трендовима развоја образовне технологије. Представљен је и СТЕАМ изазов за средњошколце, који се спроводи уз подршку УНДП и Фондације „Петља“ чији је циљ решавање локалних проблема уз примену дигиталних технологија и података.

У Конференцијској сали одржала се Консултативна радионица са директорима гимназија које имају уметничка одељења.

Сајам образовања и наставних средстава траје до 29. октобра

 

Loading