ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На седници Савета за сарадњу науке и ПКС о циљевима Закона о науци и истраживања

О циљевима и одредницама нацрта Закона о науци и истраживањима дискутовано је на данашњој седници Савета за сарадњу науке и привреде Привредне коморе Србије, којим председава државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

Изнети су проблеми који су се нагомилали у оквиру дугогодишњег пројектног финансирања процеса истраживања, од великих диспропорција у броју истраживача по појединим областима, до неравномерности у финансирању између факултета и института, што не даје добре резултате и постојеће стање чини неодрживим.

Ако је циљ, а јесте, да се наша земља развија као економија заснована на знању, онда морамо тежити здравој и ефикасној сарадњи науке и привреде, односно начинима и моделима који ће омогућити процес комерцијализације резултата истраживања, истакао је Поповић.

Савет се поред подршке реформском курсу овог Закона, заложио за осмишљавање и законско препознавање баш тих језгара, као интерфејса, који ће помоћи суштинско технолошко повезивање истраживања и индустрије, од истраживачких центара, преко технолошких платформи, до научно-технолошких паркова.

Веома важна тема ове, четврте по реду седнице Савета за сарадњу науке и привреде Привредне коморе Србије је била и привредна сарадња Републике Србије и ЦЕРН-а, у светлу успешног процеса уласка Републике Србије у пуноправно чланство ове глобално најважније научне организације.

Loading