ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Национална референтна лабораторија почела са радом

Дирекција за националне референтне лабораторије свечано је пуштена у рад у понедељак, 9. марта 2015. године.

У периоду од 2004. до 2014. године, Европска унија је за адаптацију и изградњу објекта, опремање и у обуку особља у комплексу Дирекције уложила близу 8 милиона евра.

Вредност лабораторијске опреме која се сада налази у Дирекцији и коју је донирала Европска унија је 1,450,262 евра, а Република Србијаје у 2014. години уложила око 40 милиона динара за комплетирање опреме фитосанитарне и семенске лабораторије, док су у овој години обезбеђена додатна средстваиз буџета Републике Србије за набавку недостајуће опреме лабораторије за испитивање млека.

Како би се омогућио ефикасан рад индустрије и уједно заштитила земља од уношења најразличитијих заразних болести и биљних штеточина, потребно је поред осталих делова званичне контроле, обезбедити и систем независне и поуздане лабораторијске контроле.

Заштита здравља потрошача, обезбеђивање становништва квалитетном и здравствено безбедном храном и стварање амбијента за профитабилну и јефтину производњу довољне количине хране, намењене су не само домаћем тржишту већ и за пласирање на друга тржишта, а то је међу основним циљевима развоја Републике Србије.

Овакве лабораторије представљају, не само подршку званичној контроли, већ и потенцијал за даљи научно истраживачки рад у области пољопривреде, безбедности хране и заштите здравља потрошача а такође, обезбеђују и највиши ниво поузданости лабораторијских испитивања и у складу су са хармонизацијом прописа са ЕУ а стручност упосленог кадра решена је уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за заштиту биља и животну средину, што је доказ одличне сарадње између министарстава Владе РС.

Министар Вербић истакао је да у истраживачким лабораторијама у Србији запослено 13. 000 радника који су спремни да вредно раде и брзо уче. Том приликом захвалио се свима на позитивном примеру сарадње научноистраживачке институције и државе који треба следити.

Поред министараке пољопривреде и заштите животне средине Снежане Богосављевић Бошковић, која је званично отворила лабораторију, присутнима су се обратили и Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, и Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији.

Loading