ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Национални модел студентске праксе представљен на Правном факултету у Београду

Национални модел студентске праксе чији је циљ да млади стекну практична знања и искуства и буду обучени за тржиште рада представљен је данас студентима на Правном факултету у Београду.

 Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Џамић рекао је да се ресорно Mинистарства залаже да пракса буде обавезна за све студенте у Србији.

Кад смо размишљали о томе како је најбоље направити Национални модел студентске праксе, узор нам је био пример сарадње локалне самоуправе и универзитета у Србији и заиста морам да кажем да је БГ пракса најбољи модел такве сарадње који постоји у Србији, навео је Џамић.

Помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић поручила је студентима да је прошло време чекања на посао, да се посао данас данас креира.

Наш задатак је да креирамо образовну политику која ће омогућити да се током основних студија упоредно усавршавате, како у погледу дисциплина и области којима се бавите, тако и да развијате предузетничке вештине без којих стечено знање не може постати део ширег развојног система, корисног како за вас, тако и за цело друштво, нагласила је Грујић.

Менаџер Града Београда Горан Весић истакао је да је програм БГ праксе програм који Град Београд спроводи већ осам година у сарадњи са Центром за каријере Универзитета у Београду. Кроз ту праксу, прецизирао је Весић, до сада је прошло 1800 студената са 26 факултета и око 250 ментора.

Десетак студената је након праксе остало код нас да ради, али проблем са БГ праксом је што морамо да створимо услове да више студената након праксе остану да раде у Скупштини града Београда. У Граду тренутно имамо недостатак кадрова, поготово младих, јер је администрација све старија и заиста је неопходно да укључимо што више младих, навео је Весић.

 

Loading