ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина.

Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике, физике кондензоване материје и радијационе биологије.

Ружић је истакао да је важно што су две стране у октобру 2019. године потписали Мапу пута која својим активностима води до пуноправног чланства Србије у ОИНИ-ју.

Статусом пуноправне чланице, нашим истраживачима ће бити омогућено учешће у осмишљавању научних истраживачких пројеката у различитим областима с обзиром на мултидисциплинарну делатност Института„, рекао је он и додао да сада сарадња обухвата 12 пројеката које  реализују сарадници Института „Винча“, Института за физику и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Према његовим речима,  сарадња укључује и образовање и обуку, првенствено младих истраживача из више научних и образовних институција из Србије. Он је додао да, поред три наведене институције, у образовању и обуци учествују Физички факултет, Факултет за физичку хемију и Машински факултет Универзитета у Београду.

Државна секретарка у Министарству проф. др Маријана Дукић Мијатовић која је главни координатор ове сарадње испред Министарства рекла је да је у протеклом периоду одржано више састанака и покренут низ активности са циљем како би се убрзало постизање статуса Србије као пуноправне чланице ОИНИ.

Ово је за развој науке, наших института и научно-истраживачке делатности факултета, као и за подршку нашим истраживачима од круцијалног значаја. На овај начин осигуравамо им најбоље услове и могућности, са циљем да остану у својој земљи да раде“, рекла је она.

Шеф међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Камањин је изразио задовољство одлучношћу Србије да се постигне пуноправно чланство што пре и истакао подршку Института у том процесу.

Loading