ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наградa за српске школарце на роботичком такмичењу у Кини

Тим ОШ “Владислав Рибникар“ из Београда освојио је Награду за најбољи наступ (Бест Перформанце Аwард) на Светском такмичењу у едукативној роботици (WЕR) у Шангају, који се одржавао 15. и 16. децембра.

Основци Марко Колунџија, Игор Стаменковић и Иван Антоковић, у пратњи свог ментора Ђуре Пађанапрограмирали на платформи Криптон 4 и 7 прозвођача Абилиx. Они су се надметали су се против више од 15.000 ученика из 50 земаља.

Тема овогодишњег талмичења била је информационо доба, а ученици су имализадатак да испрограмирају робота који ће својим кретањем решити проблем похрањивања података на сервер, рециклаже електронског отпада, онлајн куповине, покретања навигације, покретања конвергенције система.

На великом такмичењу учествовао је и тим „Политехнике – школе за нове технологије“,чији су представници прошле године на овом такмичењу освојили посебну Награду за најболљу презентацију своје земље и рада у роботици.

Ово је други пут да Србија има представнике на престижном такмичењу у Кини, захваљујући програму Битка за знање који спроводи Фонд Б92, а посредством којег су школе у Србији на различитим нивоима укључене у процес дигиталног описмењавања и учења програмирања и кодирања.

Loading