ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Награђене најбоље иновације за 2020. годину

Награде за најбољу технолошку иновацију у Србији у 2020. години додељене су данас, а у току је пријава иновативних идеја на нови јавни позив за ову годину.

Награде су уручили државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић и професор Технолошко-металуршког факултета у Београду Драган Повреновић.

Дукић Мијатовић је истакла да је на такмичењу у 2020. години укупно било пријављено 150 иновативних решења са 536 учесника.

Рекла је да се током 17 година откако се организује ово такмичење истакло се близу 1.500 изванредних иновативних идеја и 85 различитих компанија које су финализовале ове идеје.

Она је позвала све заинтересоване да се пријаве на нови јавни позив, који је отворен и да је рок за пријаву иновативних идеја за средњошколце и студенте 15. март, док је за категорију са реализованим иновацијама рок 5. мај.

Такмичење је отворено и намењено за све становнике Србије и Републике Српске, независно од орбазовања, старости или било ког другог статуса.

Победник такмичења за 2020. годину је тим „Сома“, са иновацијом „Биоразградиви стиропор БИОПОРИН“, из Kрушевца и Kњажевца, другопласирани је тим  „ХеликоСтоп“, са иновацијом „ХербЕЛИKО“, из Новог Сада и трећепласирани је тим „Занус“, са иновацијом „Иновативна продукцијска роботика“, из Ваљева.

У категорији средњошколских иновација за 2020. победио је тим „Вах“, са иновацијом „Виртуелна аналитичка хемија“, из Гимназије „9. мај у Нишу“, док је у категорији студентске иновације победио тим „Антикорозиви“, са инвенцијом „Производња еколошки прихватљивих антикорозионих средстава за добијање индустријских премаза“ са Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Укупан наградни фонд у 2020. години био je 6.000.000 динара.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији (НТИ), као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005. године, а од 2007. укључени су и иноватори из Републике Српске у организацији ресорног министарстава науке  Србије.

Реализација такмичења је поверена Организационом тиму са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду. Партнери у организацији су Привредна комора Србије и Радио-телевизија Србије.

Loading