ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Најављена потпуна обустава наставе је неодговоран потез синдиката

Преговори Министарства просвете, науке и технолошког развоја са четири репрезентативна синдиката просвете о прекиду штрајка нису дали жељени договор јер изузимање просвете из смањења плата у јавном сектору ни једног тренутка није било реална опција. Синдикати су овог викенда одбили понуду Владе Србије да окончају штрајк, а да се наставницима у Србији исплати једнократна новчана помоћ из средстава која су обезбеђена буџетским уштедама у последњем кварталу 2014. године.

„Уместо да кроз сарадњу са Владом Србије дођу до решења, па и до исплате ових средстава која би многим наставницима значила у време празника, синдикати су одлучили да одбију договор, иако су унапред били свесни да изузеће просвете из смањења зарада не може бити остварено“, навео је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Подсећамо да су сви остали захтеви синдиката, који се тичу усаглашавања колективног уговора, рада на измени кровног закона у просвети, као и сарадње синдиката и Министарства током увођења платних група и платних разреда, већ усаглашени.

Потпуна обустава рада коју су синдикалне вође најавиле за понедељак, 22. децембар представља кршење просветних закона, као и Закона о штрајку, јер су школе у обавези да обезбеде минимум процеса рада, односно часове у трајању од 30 минута. Кршење ових закона предвиђа индивидуалну одговорност. Директори школа су у обавези да заштите ученике и обезбеде минимум процеса рада, као и да покрену дисциплински поступак против оних који крше закон.

Осим тога, предвиђена је и одговорност за оне који позивају на кршење закона.
Због тога Министарство просвете позива просветне раднике да не прекидају рад или да штрајк наставе у законским оквирима, обезбеђујући минимум процеса рада који је уведен ради заштите права ученика.

Задатак Владе Србије је да пронађе трајно решење за тежак материјални положај просветних радника. Једини начин да се то уради праведно и трајно, и који би решио проблем редовних и вишедеценијских штрајкова у просвети, је да се уведу платне групе и платни разреди у јавни сектор.

У Влади Србије постоји пуно разумевање за велики број проблема са којима се сусрећу просветни радници, који раде веома значајан и одговоран посао. Такође, постоји и велика забринутост због штете која се, нарочито кроз незаконити штрајк, наноси ученицима у Србији.

Позивамо просветне раднике да незадовољство изражавају поштујући закон и тако да не оштећују оне који заиста нису криви због несугласица синдиката и Владе Србије, односно Министарства просвете.

Loading