ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наjбоље научнике ставити у службу Србиjе

Стипендиjе Министарства просвете, науке и технолошког развоја за докторске студиjе добило jе данас 200 наjбољих академаца, који су се пријавили на Јавни позив који је расписало Министарство.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић поручио jе да jе неопходно да се повећа броj доктора наука у привреди, и да jе сада таj броj занемарљив. Министар је навео да ће доктори наука добиjати месечно по 32.000 динара нето наредне четири године и да jе таj износ као и 2008. године и да нису успели да га повећаjу.

„Tо jе jедини фонд коjи подржава младе научнике, а мислим да jе неопходно да отварамо и друге фондове. Mлади људи коjи имаjу идеjе треба да буду препознати и од приватног сектора“, нагласио jе Вербић након доделе стипендиjа. Oн jе додао да jе данас пракса, коjа ниjе за похвалу, да се наjбољи студенти запошљаваjу на матичном факултету, те да jе потребно да високо образовање ради више за потребне друштва у целини.

„Нама су ти наjбољи потребни на неким другим, можда мање успешним местима, коjи ће ти млади људи покренути и учинити их успешниjим“, каже министар просвете.

За стипендиjе 200 доктора наука из буџета Mинистарства просвете биће издвоjено 233 милиона динара ове године, а ту стипендиjу до сада jе примило 2.036 наjбољих студената. У име Универзитета у Београду, студенте је поздравила и проректор за студије и управљање квалитетом проф. др Нада Ковачевић.

Студент стипендиста Mилош Mарковић рекао jе да се осећа привилегованим што jе добио стипендиjу., али да би свако од њих више волео да примаjу плате, него да добиjаjу стипендиjе.

Oн jе указао на горући проблем наjбољих у Србиjи, а то jе проблем запошљавања.

„Захвални смо на стипендиjи коjа jе значаjна, али jе привремено решење“, рекао jе Mарковић и додао да jе оправдано поставити питање када ће држава узети ствар у своjе руке и наjбоље научнике ставити у службу Србиjе. И Сандра Стаменковић каже да jе стипендиjа велика част и обавеза и да jе краjње време да се схвати да знање ниjе роба коjу треба извозити.

Oна каже да ће се ипак трудити да кариjеру настави у родном Лесковцу и да се нада да ће наука добити заслужено место у друштву.

Loading