ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Настава на даљину на језицима мањина реализује са на више телевизија

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у условима ванредног стања упоредо са наставом на даљину на српском језику, у школама широм Републике Србије припремило и наставу на даљину за ученике који наставу похађају на матерњем, односно језику националне мањине.

У сарадњи са Радио телевизијом Војводина, као и локалним и мањинским медијима у понедељак, 23. марта 2020. године, почело је снимање и емитовање часова матерњег језика, на осам мањинских језика – албанском, босанском, бугарском, хрватском, мађарском, румунском, русинском и словачком. У Републици Србији више од 44.000 ученика у основним и средњим школама похађа целокупно образовање на једном од ових осам језика.

Како би се обезбедили што разноврснији и квалитетнији дигитални и други онлајн ресурси за реализацију наставе на даљину на језицима националних мањина значајну подршку Министарству пружају национални савети националних мањина.

Настава на даљину на мађарском језику снима се у Суботици у продукцији РТВ Панон. Часови мађарског језика од 1. до 4. разреда емитоваће се и на другом каналу Радио телевизије Војводина. У сарадњи са министарством матице, омогућен је приступ свим материјалима који су на располагању наставницима и ученицима у Мађарској, а који су у складу са планом и програмом наставе и учења у Републици Србији.

Емитовање часова на албанском језику почиње у понедељак, 30. марта на телевизијама РТВ Врање, РТВ Прешево и РТВ Бујановац. Такође, комплетан материјал ће бити доступан и на јутјуб (YouTube) каналу Националног савета албанске националне мањине.

За ученике који се школују на босанском језику у сарадњи са Националним саветом бошњачке националне мањине припремљени су часови за наставу на даљину од првог разреда основне до трећег разреда средње школе. Снимци су доступни на YouTube каналу савета. Министарство просвете је успоставило сарадњу и са Матицом бошњачком и локалном „Санџак телевизијом“, а Национални савет бошњачке националне мањине је позван да се укључи и допринесе својим искуством и знањем у припреми квалитетног образовног садржаја.

За подршку образовању на даљину на бугарском језику Министарство је постигло договор са ТВ „Коперникус“ о снимању и емитовању часова матерњег језика од 1 до 4. разреда. Започета је припрема часова и постигнут договор са локалном медијском кућом, РТ „Цариброд“ у Димитровграду.  Часови ће бити емитовани на каналу РТЦ и реемитоваће се на каналу 608 преко ИПТВ, на каналу 19 СББ телевизије, на РТС који се емитује преко СТБ и на ТВ Коперникусу.

Часови на румунском језику за ученике од 1. до 8. разреда биће емитовани на другом каналу Радио телевизије Војводине, РТВ ОК Ковачица, РТВ Панчево и ТВ Банат из Вршца.

За наставу на даљину за русински језик до сада је снимљено по 3 часа за сваки разред од 1 до 8. разреда. Подршку ученицима и родитељима у учењу на даљину пружају наставници и Национални савет русинске националне мањине, путем различитих видова електронске комуникације.

За хрватски језик на даљину, часове снима РТВ  у ОШ „Матко Вуковић“ у Суботици. Часови Хрватског језика за ученике од 5 до 8. разреда ће бити емитовани на другом програму Радио телевизије Војводина.

Часови словачког језика снимају се у ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу и студију ТВ Петровац. Образовне емисије ће бити емитоване на ТВ Петровац који има домет на територији Војводине. Часови ће моћи да се прате и одложено на  сајту Националног савета словачке националне мањине.

Распоред емитовања часова на језицима националних мањина ће се континуирано постављати на линку: https://www.rasporednastave.gov.rs/ на банеру „Образовање на даљину на језицима националних мањина“.

Loading