ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наставак сарадње Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фонда за образовање Рома

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и Наташа Кочић Ракочевић из Фонда за образовање Рома потписали су данас у Београду Меморандум којим се наставља сарадња на пројектима чији је циљ да се створе одрживи механизми и политике за укључивање младих Рома у образовни систем у Србији.

Министар просвете рекао је да дуално образовање у Србији нуде занимљиве профиле и предложио да ФОР размотри могућности  које нуди тај облик образовања.

Следеће године биће око 7.400 места, а око 40 дуалних профила. Сада је ту и област економије, грађевине, туризма, банкарства. Има ту занимљивих смерова. То је и једна врста стипендирања, казао је Шарчевић.    

Он је оценио и да ће увођење дуалног образовања на студијама омогућити брже и лакше запошљавање.

Наташа Кочић Ракочевић из Фонда за образовање Рома казала је да ФОР ради са ученицима који имају нижи просек с циљем да се укључе на тржиште рада, али и са студентима кроз другачији програм.

Кроз тај програм обезбеђујемо стипендије за редовне студенте. Сваке године имамо неких 50 студената и од скора се бавимо запошљавањем, казала је она.

Како је истакнуто на састанку, биће настављена сарадња ФОР-а и Министарства просвете у остваривању мера и активности потребних за реализацију пројекта „Поспешивање запошљивости младих Рома“. Носилац Пројекта је ФОР, финансиран кроз програм немачке финансијске сарадње, коју финансира Немачка развојна банка КфВ у име Владе Републике Немачке – Министарства за економску сарадњу и развој.

У складу са Меморандумом о сарадњи, МПНТР ће од ФОР-а преузети имплементацију програма стипендирања средњошколаца и пружања менторске подршке у оквиру свог пројекта „Израда, имплементација и мониторинг одрживог државног механизма за ромске средњошколце, програм стипендирања“, подржаног средствима ИПА 2014 Европске Уније.

Осим тога, МПНТР ће, уз техничку и експертску подршку ФОР-а, обезбедити услове неопходне за успостављање, јачање и одрживост програма превенције одустајања ученика средњих школа ромске националности од школовања.

ФОР је у Србији присутан од 2006. године, а са МПНТР сарађује од 2007. године.

Loading