ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наставља се улагање у ученичке и студентске домове

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Банке за развој савета Европе (ЦЕБ) одржали су у четвртак, 15. октобра 2020. године видео конференцију о напретку пројекта „Образовање за социјалну инклузију“.

Пројекат се реализује на основу уговора о зајму који је Република Србија закључила са Банком за развој савета Европе. Укупна вредност зајма износи 28.500.000 евра, док је рок за реализацију 31. новембар 2021. године.

Техничка мисија овог пројекта обухватила је анализу постигнутих резултата у реализацији пројекта, статус текућих подпројеката и план имплементације подпројеката до краја 2021. године, када је планиран завршетак свих пројектних активности.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  рекао је да задовољан степеном реализације пројекта, али и квалитетом изведених радова на објектима.

Он је истакао да је један од приоритета Министарства улагање у инфраструктуру и да ће у наредном периоду наставити улагања у ученичке и студентске домове, али и у факултете и високе школе.

До сада је у оквиру пројекта „Образовање за социјалну инклузију“. инвестирано у изградњу, реконструкцију и опремање 13 домова за смештај ученика и студената чиме је капацитет тих установа проширен за 2.620 нових места.

Инвестирано је у седам домова за смештај ученичка – у Свилајнцу, Трстенику, Крагујевцу, Чачку, Шапцу, Лесковцу, Београду чиме је обезбеђено укупно 1.523 нових места за смештај ученичка.

Инвестиције у изградњу, реконструкцију и опремању шест домова за смештај студената реализоване су у Крагујевцу, Суботици, Чачку, Ужицу, Палићу и Београду где је капацитет установа повећан за укупно 1.097 места за смештај студената.

У оквиру овог пројекта у 2021. години планирана је изградња и опремање објеката три ученичка дома у Пожаревцу, Сјеници и Београду. Овим инвестицијама биће омогућено  још 508 нових места за смештај ученика и 150 нових места за студенте у Студентском одмаралишту на Палићу.

Конференцији су поред министра Младена Шарчевића присуствовали и помоћница министра за студентски и ученички стандард и инвестиције Споменка Симонић и представници јединице за управљање пројектом „Образовање за социјалну инклузију“.

Loading