ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Настављени разговори о предлогу платних група и разреда у области просвете

Министар просвете науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима репрезентативних синдиката у просвети о предлогу платних група и разреда у тој области који би требало да буду део Закона о систему плата у јавном сектору.

На састанку је договорено да разговори буду настављени у уторак, 18. септембра 2018. године, а један од предлога ресорног министарства је да у деветој платној групи у првом разреду буду наставници са разредним старешинством, док би остали наставници предметне наставе били у осмој платној групи, у трећем разреду.

Према предлогу Министарства око 30.000 разредних старешина требало би да буде у платној групи 9.1. По основу отежаних услова рада у тој групи биће још 3.000 просветних радника. Осим тога, од 2019. године, постепено, на основу Правилника о стручном усавршавању и стицању звања наставника у ту платну групу и платни разред ће моћи да уђе до 25 одсто запослених у просвети.

Како је речено, корепетитори са седмим степеном стручности били би у осмој групи, као и секретари и библиотекари. Они би били би изједначени са наставником предметне наставе без старешинства.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да је систем постављен позитивно и да мотивише, као и да нуди могућност напредовања.

Он је подсетио да основна делатност није једини критеријум за одређивање платне групе и оценио да је предложени модел одржив.

Састанку у Министарству просвете присуствовали су и министар  државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и државна секретарка Министарства финансија Јелена Танасковић.

Ружић је нагласио да је на свим састанцима министар просвете заступао управо интересе запослених у просвети.

Представници синдиката остали су при свом захтеву да сви запослени у просвети буду у деветој платној групи.

Loading