ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наставнице из Србије на Европском самиту за финалисте такмичења Global Teacher Prize

Наставнице из Србије, Катарина Вељковић и Ивана Ковачевић, представљале су нашу земљу на првом Европском самиту за финалисте такмичења Global Teacher Prize (GTP).

Наставнице из Србије, које су биле финалисти овог престижног такмичења 2019. и 2020. године и тиме ушле у круг 50 најбољих наставника на свету, представиле су нашу иновативну образовну праксу која користи одабране јавно доступне дигиталне алате у виртуелном окружењу, као и отворене дигиталне образовне садржаје који доприносе повећању дигиталне писмености ученика основних и средњих школа.

Наставнице Вељковић и Коваћевић истичу важност учествовања на оваквом интернационалном самиту, где се још једном показало и потврдило да наш образовни систем завређује велику пажњу на светској образовној сцени. Са овог скупа носе дивне утиске и позитивну енергију која је настала у размени идеја, дружења и јачања веза међу наставницима из целе Европе. Поносне су што су део групе амбасадора GTP.

Европски самит за финалисте такмичења Global Teacher Prize одржан је у Лисабону, почетком октобра 2022. године, у организацији Varky Foundation, Mentes Empreendadors, Lisbon City Council, Nova School of Business and Economics i School Group Passos Manuel.

Самит је окупио најбоље наставнике из Португала, Шведске, Грчке, Финске, Француске, Италије, Енглеске, Албаније, Румуније, Словачке, Немачке, Холандије, Естоније и Србије.

На Самиту су из различитих перспектива европских наставника представљене иновативне методе рада и учења, разматрани су начини усвајања знања, когнитивни и неуролошки аспекти учења, примена технологије у раду и једнакост права учења итд. У оквиру радних група наставници су осмишљавали пројекте из области инклузије,  модернизације СТЕМ, предузетништва у образовању и других актуелних тема.

Учесници Самита (Фото: Mentes Empreendadors)

Дискутовало се и о положају наставника у савременом образовном систему. Закључено је да различите земље имају исте изазове, а то су: мотивисање младих људи да се одлуче да се баве просветним радом и наставничком професијом, активно укључивање родитеља у образовање, препознавање и награђивање наставничког рада итд.

Катарина Вељковић, наставник рачунарске групе предмета у Првој крагујевачкој гимназији. Проглашена је за најбољег едукатора Србије, и ушла је у Топ 50 наставника света 2019. године. Освајала је многобројне награде у области образовања. Аутор и реализатор је више програма стручног усавршавања из области учења на даљину, примене ИКТ у настави. Коаутор акредитованих уџбеника за наставу предмета Информатика и рачунарство за основну школу.  Члан је радних група за израду наставних програма за основну школу и гимназију у области рачунарства и информатике. Стално истражује и користи иновативне методе (Лего робота, micro:bit, Arduino, Minecraft, Abelix, Moodle итд.) учења како би деца и млади на што ефикаснији начин користили технологију за учење у циљу остваривања свог потенцијала.

Ивана Ковачевић је наставник српског језика и књижевности у ОШ „Др Драган Херцог” у Београду и докторанд на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Аутор је и водитељ акредитованих обука за наставнике, предавач на националним и међународним конференцијама, семинарима и симпозијумима, аутор јавно доступних дигиталних образовних средстава, електронских уџбеника и асистивне технологије, коаутор приручника за наставнике, аутор стручних и научних радова. Руководилац је вишеструко награђиване литерарне секције и добитник бројних признања и награда за наставнике. Добитник је Светосавске награде и финалиста је такмичења Global Teacher Prize 2020. Својим радом настоји да образовање учини доступним сваком детету.

Награду Global Teacher Prize додељује фондација Varkey Foundation у партнерству с организацијом UNESCO. Ова награда је највећа награда ове врсте, успостављена је да би се одало признање изузетним наставницима који су дали изванредан допринос својој професији, али и да би се истакла важна улога коју наставници имају у друштву. Откривајући на хиљаде прича хероја који су променили животе младих људи, награда намерава да оживи изузетан рад милиона наставника у читавом свету.

 

Loading