ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наставници и инструктори на задатку као подршка привреди Лесковца

Млади ће кроз Национални модел дуалног и предузетничког образовања добити квалитетно знање у коме ће у синергији учествовати лиценцирани инструктори  и наставници који ће им обезбедити могућност да за време формалног образовања стекну  знања која су усклађена са савременим развојем, а која им пружа и учење кроз рад у компанијама, рекла је Габријела Грујић, помоћница министра просвете за стратешко планирање на отварању Каравана образовања ”Дух младости” у Лесковцу.

Нови Закон о дуалном образовању обезбедиће младима управо оно најважније, да стекну знања која ће их учинити одмах запошљивим, а привреду одрживом и иновативном у будућности. Техничка школа у Лесковцу годинама показује сјајне резултате у сарадњи са ,,Фалкеом“, истакла је Грујић.

Она је додала да 250 медаља за показано функционално знање Високе пословне школе у земљи и иностранству доказује да је наш Национални модел дуалног и предузетничког образовања заслужено лидер међу моделима у региону,  јер за Србију дуално образовање није ниво образовања већ вид образовања који ће младима на свим образовним нивоима  обезбедити сарадњу са компанијама.

Млади из Високе пословне школе већ су запослени на Копаонику у хотелима Гранд, Конаци и Анђела, рекла је Грујић.

Пуно примера добре праксе и добра сарадња школа, привреде и локалне самоуправе показују да је дуално образовање једини пут за успешан развој привреде Србије. Дуално образовање је у Србији у примени већ неколико година, само се о томе мало зна. Зато је добро што Караван „Дух младости“ обилази Србију и преноси пример добре праксе, истакла је Мирјана Ковачевић директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије.

Лесковачки регион има шта да покаже. Захваљујући експертској и финансијској подршци ГИЗ-а, Школа за текстил и дизајн из Лесковца већ 5 година школује моделара одеће, механичара за текстилне машине, а од прошле године и модног кројача у дуалном моделу стручног образовања. Подршку пружају компаније Дитс, Ауто стот интериорс, Џинси, Трикотекст, Фалке. Техничка школа из Власотинца сарађује са компанијама Грунер, Ел рад, Циглана, Фалк, Фидрентино, Еуропед, Ливница Витко,  рекла је Ковачевић.

Примена дуалног образовања значи да ће млади имати боље услове за запошљавање и да ће њихова знања бити брже применљива и повезана са захтевима тржишта. Млади и њихов положај, као и стварање бољих услова за њихов живот су неки од најважнијих приоритета града Лесковца, истакао је градоначелник Горан Цветановић.

Значај овог каравана који је посвећен дуалном образовању је велики, нарочито када се узме у обзир да је овакво образовање важан фактор успеха у многим развијеним земљама. Задатак свих нас је да омогућимо повезивање школа и предузећа и да средњошколцима обезбедимо да уз редовну наставу упоредно и раде, рекао је Цветановић.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио Страхиња Булатовић који је изразио задовољство што су млади из Краљева изабрали да буду део дуалног образовања.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић, директорка Сектора за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић, као и представници локалне самоуправе. Искуства су представили и Пољопривредна школа из Врања и Високоа пословна школа струковних студија из Лесковца.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3 као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading