ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наставници кључни фактор унапређења образовања

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих Александар Пајић и саветник министра Нада Вуковић, разговарали су данас са  председником Европског удружења наставника ( АЕДЕ) Силваном Марсељом и председником Европског удружења наставника Србије ( ЕУНС) Радетом Зејаком.

Помоћник министра Александар Пајић  рекао  је на састанку да су васпитање и образовање битни сегменти сваког друштва, и додао да је наставник један од кључних фактора  који може унапредити образовање у региону и свету. Пајић је током разговора истакао спремност Министарства за сарадњу са представницима ова два удружења,  и додао да ће сарадња на пољу образовања бити продуктивна и све делотворнија, и да је сигуран да ће овакав начин рада донети очекиване резултате.

Председник Европског удружења наставника Силвано Марсеља истакао  да је још од оснивања циљ удружења увек био да се  Европа уведе у школе и ојача школство кроз промовисање толеранције и европских вредности, као и прилагођавање образовног система потребама друштва

Током састанка било је речи и о пројектима у којима учествује Европско удружење наставника као и о пројектима у које су укључени млади школарци. „ Започели смо јединствену причу, која ће трајати, а која за циљ има повезивање младих кроз пројекте, разне програме и обуке “, рекао је председник Европског удружења наставника Србије  Раде Зејак. Зејак је напоменуо да ће  јачање партнерства и сарадње кроз размену искустава земаља из региона и света и институција Републике Србије један од битних циљева ове организације.

Шеста Београдска гимназија је била овогодишњи домаћин првог регионалног сусрета гимназија, а том приликом су и потписани споразуми о међусобној сарадњи у области образовања.

Европско удружење наставника основано је 1956. године и данас окупља више од 25. 000 наставника на свим нивоима образовања. Ово удружење сарађује са Европском комисијом, Светом Европе и УНЕСКО-м. Државе чланице имају своје националне огранке, а национални огранак у Србији је основан 2014. године.

Loading