ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Научна сарадња Србије и Кине на високом нивоу

Министар просвете, науке  и технолошког развоја Младен Шарчевић и председник Кинеске академије науке Баи Ћунли разговарали су данас о могућностима за проширење сарадње две земље у области образовања и науке.

Шарчевић је навео да сарадња Србије и Кине у области науке и образовања траје више деценија, али да је  у последњих пет година у експанзији.

Говорећи о сарадњи у области образовања Шарчевић је подсетио да су прошле године три универзитета из Србије потписала Споразум о сарадњи са Универзитетом Ђао Тонг, као и да је раније у оквиру Универзитета у Новом Саду формиран Институт „Појас и пут“.

Мислим да ћемо наћи начин да проширимо сарадњу. Србија има добре програме за стипендирање и привлачење страних студената. Било би добро да се настави сарадња међу универзитетима две земље, попут оне са Универзитетом Ђао Тонг, казао је министар и додао да институти из Србије признати и познати у свету. 

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја  Владимир Поповић рекао је да је ниво научне сарадње две земље изузетно висок.

Посебно важно је што смо 2016. године потписали Меморандум о заједничким истраживачко-развојним пројектима. Тренутно имамо шест великих пројеката који заједнички финансирају Република Србија и НР Кина. Сви пројекти се према евалуацији коју смо добили добро одвијају, казао је он.

Поповић је нагласио да ни са једном државом Србија нема такву врсту пројеката.

Председник Кинеска академија наука Баи Ћунли упознао је саговорникe са делатностима те институције.

Према његовим речима, Кинеска академија наука има 700 академика из целе Кине и око100 института са 70.000 запослених.

Он је навео и да Академија природних наука покрива сва поља природних наука и да постоји Центар за истраживање сателитских технологија .

Он је навео да та институција стипендира бројне стране студенте и да се стипендије додељују за различите нивое студија, почев од основних академских до докторских студија.

Ми желимо да има што више студената из Србије, рекао је он.

Loading