ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Научница из Србије добитница највредније награде Португала за младе научнике

Највреднију награду, која се у Португалу додељује младим научницима „ИБМ Португал“, ове године добила је научница из Србије др Марија Вранић.

Марија је награђена за истраживање које описује интеракције ласера са материјом у екстремним условима, на високим енергијама. Српска научница је овим отворила врата не само за фундаментална истраживања, већ и за индустријске и медицинске потребе.

Наиме, у екстремним условима моћи ће да се добију Х-зраци или гама-зраци, који могу да произведу „фотографије“ налик рендгенском снимку, али са много бољом резолуцијом и контрастом од рендгенског снимка и то све у три димензије.

У медицини, то ће омогућити побољшану дијагностику, док ће у индустрији овакав начин снимања моћи да се користи за испитивање квалитета критичних компоненти, попут делова мотора авиона.

Марија је завршила Математичку гимназију у Београду, затим је студирала на Физичком факултету у Београду, а дипломски је радила на Институту за физику, у лабораторији за гасну плазму.

За време студија била је млађи сарадник у Петници и члан студентске организације Борд европских студената технике (БЕСТ).

На основу стипендије Министарства науке и технике у Португалу, Марија је докторске студије завршила у Лисабону, након чега је један период провела у Прагу на пројекту чији је циљ конструисање ласера десет пута веће снаге од тренутно најмоћнијег у свету.

Марија живи и ради у Лисабону, у групи за ласерску плазму факултета „Instituto Superior Técnico“.

Марија је други добитник из Србије португалске престижне награде за младе научнике. Пре десет година победио је др Марко Беко, који је редовни професор и програмски директор на Универзитету Лузофона у Лисабону. Он је признање заслужио за истраживање и области бежичних комуникација, МИМО технологије.

„ИБМ Португал“ већ 28 година награђује научне радове који ефикасно примењују алгоритме или компјутере најновије генерације за истраживања у разним областима науке.

О значају признања које се додељује од 1990. говори чињеница да је на церемонији уручења награде учествовао и председник Португала Марсело Ребело де Соза.

ФОТО: Дебора Родригез

Loading