ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Научнотехнолошка сарадња Републике Србије и Републике Индије

В. Д.  помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, проф. др Виктор Недовић, разговарао је са др Arabinda Mitra, високим представником департмана за науку и технологију Владе Републике Индије, о конкретизацији научнотехнолошке сарадње две земље.

Споразумом о научној и технолошкој сарадњи између Савета министара тадашње Србије и Црне горе и Владе Републике Индије потписан је2004. године, али до сада није дошло до реализације програма ове билатералне сарадње. Разговор, који је протекао у духу међусобног уважавања и разумевања, је пре свега био фокусиран на приоритетне области будуће сарадње, моделе сарадње и начин и обим финасирања. Саговорници су разменили информације о актуелном стању у области науке, истраживања и иновација у обе државе, као и о стратешким опредељењима. Проф. Недовиће је истакао да да су основни постулати Стратегије научног и технолошког развоја Републике Срније у периоду 2016-2020 изврсност у науци, очување и унапређење људских ресурса, као и друштвено одговорна наука. Др Mitra је истакао да су стратешка опредељења Индије на истој линији.

Договорено је да се покрене програм научнотехнолошке сарадње две државе, да први позив за пријаву предлога пројеката буде расписам у другој половини 2017., а да расписивању позива претходе две радионице које би биле одржане у првој половини године, при чему би једна била одржана у Србији уз учешће водећих научника из Индије, а друга у Индији, уз учешће наших научника. Радионице би биле везане за приоритетне области сарадње. Финансирање пројектне сарадње би било покренуто током 2018. године.

Видео конференцији су присуствовали амбасадори обе земље – амбасадор Индије у Републици Србији госпођа Narind
er Chauhan и амбасадор Србије у Индији господин Владимир Марић. Такође, чланови делегације са српске стране су били Светлана Богдановић и Анита Еркер, а са индијске др
Jagdish Chander.

   

 

Loading