ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Науку усмерити за потребе привреде

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Привредна комора Србије организовали су конференцију „Наука и истраживање у функцији привредног и технолошког развоја”. На скупу на коме је учествовало више од три стотине представника научних центара и привреде, разговарало се о вези између науке и привреде, како да се те везе ојачају и да се отвори могућност за

финансирање нових примењених научно-истраживачких пројеката. Скуп су отворили министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Министар Вербић истакао је да је веома важно да привреда укаже на оно што јој је од науке потребно, како би истраживања била добро усмерена.

„Ми желимо да одредимо приоритете научно истраживачке делатности у којима желимо велики и што бржи ефекат. Дефинисање тих области није нешто што можемо да урадимо сами, то је нешто где привреда мора да нам укаже који су то канали где можемо најбрже да дођемо до примене иновације“, рекао је министар Вербић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је нагласио да ће Министарство и Привредна комора Србије успоставити стално тело за сарадњу те две институције како би дефинисали најважније проблеме и изнашли решења за њих.

Министар Вербић је још додао да ће у мају бити организована јавна расправа о нацртима закона о научно-истраживачкој делатности и закону о иновационој делатности где се очекује присуство привредника.

Loading