ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Недеља сећања и заједништва у школама у Србији

Све основне и средње школе од 7. до 10. маја 2024. године кроз различите активности обележиће Недељу сећања и заједништва, чији је циљ одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници.

Министарство просвете позвало је школе, да годину дана од свирепих злочина у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Дубони и Малом Орашју, а седам месеци од страшног злочина у Нишкој Бањи, у Недељи сећања и заједништва, активно изразе поштовање према трагично прекинутим животима.
Школе током ове недеље имају могућност да реализују различите активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

У Недељи сећања и заједништва у школама се могу афирмисати већ постојеће активности или организовати нове у којима ученици могу да изразе своја размишљања и емоције о темама сећања и заједништва кроз слике, песме, есеје и драмске представе.

Могу се организовати хуманитарне и волонтерске активности, а сакупљена средства у оквиру хуманитарних активности могу се определити најугроженијим особама у локалној средини или домаћинствима и установама у којима живе старији суграђани.

Школа, такође, може да организује и еколошке акције, попут озелењавања површина, ђачке баште, заједничко сређивање школског дворишта, паркова и других зелених површина и друго.

Све ове активности требало би да буду део трајне меморијализације и оплемењивања нашег друштва.

Недеља сећања и заједништва од наредне школске године биће део школског календара.

Loading