ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Недељковић: Безбедна, а дигитално писмена деца су наш приоритет

Развој дигиталне писмености и дигиталних способности деце, која ће на интернету да буду безбедна један је од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја, поручила је данас помоћница министра за предшколско и основно образовање Весна Недељковић.

Недељковић је, на представљању дигиталног водича за безбедност деце на интернету у Србији „Деца и интернет – паметно од почетка“, рекла да је циљ Министарства да деца буду информисана, активна и безбедна на интернету, а да дигиталне технологије користе на квалитетан начин и за учење.

Она је констатовала да је изазов како пружити максималну корист интернета за свако дете, а истовремено да се ублажи могућност штете која може да настане због насиља на тој мрежи.

Помоћница министра је подсетила и да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја 2017. развило “Оквир дигиталних компетенција наставника” који служи као оквир за рад на оснаживању дигиталних компетенција наставника.

Према речима директорке Уницефа у Србији Ређине Де Доминићис деца почињу да користе дигиталне уређаје и интернет у све ранијем добу, док родитељи, васпитачи и учитељи немају довољно знања и вештина да их усмере да дигиталну технологију користе на конструктиван начин.

Овај дигитални водич им нуди мноштво конкретних савета, као и речник за дигитално доба, а деци су доступни едукативни цртани филмови, као и могућност да кроз квиз  провере своје  знање из дигиталне писмености,  истакла је Де Доминићис.

Она је посебно захвалила компанији Теленор која је партнер Уницефа током низа година у напорима да се створи безбедно дигитално окружење за децу.

Приватни сектор, посебно из области технологије и телекомуникација, има посебну одговорност и јединствену могућност да обликује утицај дигиталне технологије на децу, сматра генерални директор Теленора Србија Мајк Мишел.

У Теленору, стратешки  се бавимо темом безбедног  коришћења интернета и дигиталних технологија од стране деце и младих. Од 2012. до данас, едуковали смо више од 35.000 деце о безбедном понашању на интернету, уз снажну подршку Владе, Уницефа и бројних партнера. Дигитални водич који смо данас лансирали пружа  практично знање и доступно је сваком родитељу, наставнику и детету у само неколико кликова, изјавио је Мишел.

Јелена Жунић Цицварић из Ужичког центра за права детета је објаснила да водич доприноси заштити и остваривању права детета која су, у четвртој дигиталној револуцији, у великом изазову.

То се односи на право детета на заштиту од насиља и дискриминације,  заштиту од штетних и непримерених садржаја, заштиту приватности, али и права на слободу изражавања и  доступност информација које су значајне за дечји развој, право на квалитетно образовање, игру, слободно време и културне активности, поручила је Жунић Цицварић.

Дигитални водич за безбедност деце на интернету биће коришћен у школама и  предшколским установама, као и удружењима родитеља и васпитача широм Србије.

Доступан је свим заинтересованим родитељима на линку http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.

Loading